انواعی که بر سطح بدن میزبان زیست میکنند و به آنها انگلهای خارجی (Ectoparasite) گفته می شود. مانند شپش و کک.
2-انواعی که در داخل بدن میزبان زندگی میکنند و به آنها انگلهای داخلی (Endoparasite)گفته می شود. مانند کرم رودهها.
3-انواعی که در خارج بدن میزبان نیز میتوانند زندگی کنند و به آنها انگلهای اختیاری (Facultative)گفته می شود.
4-انواعی که برای ادامه زندگی حتماً باید در داخل بدن میزبان زتدگی کنند و گرنه از بین میروند و به آنها انگلهای اجباری (انگلیسی:Obligatory)گفته میشود. مانند اکثر کرمهای رودهای.
5-انگلهای موقت (Temporary) آنهایی هستند که مدت کوتاهی به میزبان میچسبند.
6-انگلهای دایم (Permanent) که تمام یا قسمت مهمی از زندگی خود را در داخل بدن میزبان میگذرانند. مانند اکثر کرمها.
7-انگلهایی که به طور اتفاقی وارد بدن میزبانی بجز میزبان اصلی خود می شوند که در این صورت سیر تکاملی آنها تغییر میکند و به آنها انگلهای اتفاقی (Accidental)گفته می شود. مانند کرم سگ که ندرتاً در انسان مشاهده میشود و یا مالاریای میمون که تصادفاً باعث ابتلای انسان می شود.
8-انگل یک میزبانی (Monoxenous)که دوره زندگی خود را در بدن یک میزبان میگذرانند. مانند آسکاریس.
9-انگلهای چندمیزبانی (Heteroxenous)که باید در بدن دو یا چند میزبان زندگی کنند. مانند انواع فیلرها.
10-انگلهای بیماریزا (Pathogene)که در بدن میزبان ایجاد ناراحتی میکنند.
11-انگلهای بیضرریا پودهزی (Saprophyte) که وجود آنها در بدن میربان بیضرر است. مانند بسیاری از آمیبهای روده وهمزیستی بین انگل و میزبان را اشتراکی (Cmmensalism)میگویند.
12-آنگلهای سرگردان (Erratic) که به انگلهایی گفته میشود که در بعضی مواقع در اثر وجود عواملی از محل زیست اصلی خود به نقطه دیگری از بدن رفته و در آنجا جایگزین می شود. مانند آسکاریس که محل اصلی زیست این کرم در روده کوچک است ولی در اثر شرایطی مانند تب بالا به نقاط دیگری از بدن مانند صفرا یا کبد میرود وبه همین علت به این کرم، کرم دیوانه (Mad worm) گفته میشود. حتی در یک مورد دیده شده بود که کرم آسکاریس بر اثر تب بالا از چشم پسر بچهای بیرون آمده بود.
هاری از بیماری های مشترک انسان و حیوان است. در این بیماری مرگ انسان یا حیوان مبتلا حتمی است. هاری از بیماری های حاد ویروسی است که سیستم اعصاب مرکزی را درگیر می کند. عامل بیماری، ویروس هاری است که نوعی «رابدو ویروس» از جنس «لیزا ویروس» است. حیوانات خونگرم سگ، گربه، روباه، شغال و گرگ، می توانند ناقل بیماری به انسان باشند.
این بیماری از یک نوع ویروس بوجود می آید و باعث عفونت دستگاه تنفسی مرغ می شود . بسیاری از بیماریهای خطرناک و کشنده طیور مانند برونشیت عفونی هم از بیماریهای ویروسی هستند. بیماری نیوکاسل واگیردار است و در بسیاری از پرندگان مانند مرغ و بوقلمون دیده می شود. این بیماری در کشور ما ، از بیماریهای خطرناک طیور محسوب می شود .
آلودگی به شپش در تمام نقاط دنیا از جمله ایران دیده میشود. با این حال شپش زدگی عارضه ای ترجیحا زمستانی که غالبا در دوران جنگها، قحطی و دیگر مصائب عمومیو در مراکز با تراکم زیاد جمعیت توام با فقر و عدم رعایت اصول بهداشت فردی و به سبب تماس نزدیک با مردم با یکدیگر به وفور مشاهده میشود.
الودگی به شپش از راه تماس مستقیم با فرد آلوده و یا وسائل شخصی مانند شانه سر، بروس، کلا، روسری، لباس زیر، حوله و امروزه از راه اسفنج گوشیهای وسائل صوتی (Earphone) در مورد شپش زهار غالبا از طریق مقاربت جنسی و هم بستری انجام میگیرد.
آبله مرغان عبارت است از یک بیماری خفیف و بسیار مسری که توسط ویروس هرپس زوستر ایجاد می شود. این بیماری می تواند در سنی رخ دهد اما در کودکان شایع تر است .
علایم شایع
علایم زیر معمولاً در کودکان خفیف ، اما در بزرگسالان شدید هستند:
تب
این هیولا که "گوانلانگ ووچای" نام گرفته تقریبا یک صد میلیون سال قبل از تی-رکس می زیسته
طور کلی به دو دسته ی سمی و غیر سمی تقسیم می شوند که کمتر از 30% از آنها سمی هستند . در این حال هر دو گروه برای طبیعت و انسان مفید بوده . یکی از ارکان اساسی چرخه های حیاتی را تشکیل می دهند . به خصوص در کنترل جمعیت چرندگان مؤثرند .
پدیده ی Mouting ( پوست اندازی ) در مارها به صورت یک تکه انجام می شود . مارها قادرند طعمه های بیش از قطر بدنشان را شکار کنند .
هر نوع حشره ای را می توان در مایع نگهداری کرد .حشرات را میتوان بطور موقت تا موقعی که برای سنجاق کردن آنها پیدا شود در مایع ذخیره کرد و بیشتر جمع آوری کنندگان ذخیره مجموعه خود در مایع را به خشک انبار کردن آنها در پاکتها یا بسته ها ترجیح می دهند.با وجود نمونه های نگهداری شده در مایعات معمولا به آسانی آنهایی که سنجاق شده یا در پولک مقوایی مونتاژ شده قابل بررسی نیستند و بطور کلی هر حشره ای که میتواند خشک نگهداری شود بایستی در سنجاق و یا پولک مقوایی مونتاژ شود.
خصوصیات و ترکیب واکسن های مصرفی طیور
1- واکسن بیماری مارک
در حال حاضر دو نوع واکسن مارک در ایران به مصرف می رسد :
الف-H.V.T vaccine : این نوع واکسن از هر پس ویروس بوقلمون و به صورت لیوفیلینره ساخته شده و مصرف آن در جوجه های تخمگذار در یکروزگی برابر دستورالعمل موسسه سازنده ضروری و اجباری است.
ب-Rispens vaccine : این نوع واکسن از سویه 988 Rispens- cui و به صورت همراه با سلول که در ازت مایع 196 درجه سانتی گراد نگهداری می شود و در جوجه های یکروزه ما در برابر دستورالعمل موسسه سازنده به مصرف می رسد.