کوری بردشاو از دانشگاه آدلاید استرالیا می گوید:”پای قورباغه بخشی از منوی بوفههای مدارس در سرتاسر اروپا، بازارها و میزهای شام از آسیا تا رستورانها مشهور در سرتاسر جهان است. دوزیستان هم اکنون مورد تهدید ترین گونه جانوری هستند که در اثر بیماری، نابودی زیستگاه و تغییرات آب و هوای در حال انقراض هستند.”
کارشناسان با تحلیل دادههای تجاری سازمان ملل متحد در حالی به این نتیجه رسیدند که اعلام کردهاند این آمار قطعیت بالایی ندارد.
فرانسه و آمریکا دو وارد کننده بزرگ قورباغه هستند و چندین کشور شرق آسیا هم مصرف بسیار بالایی را دارا هستند.
از یک سوم دوزیستان در لیست گونههای در خطر انقراض قرار دارند که از دست رفتن زیستگاه مهمترین عامل ایجاد این خطر است.
اما در کنار این پدیده شکار نیز به عنوان یکی از مهمترین عوامل نابودی برخی گونه ها در کنار تغییرات آبو هوایی، آلودگی و بیماری مطرح است.
نتایج این تحقیق که قرار است در مجله حفاظت بیولوژیک منتشر شود نشان میدهد که تجارت جهانی قورباغه های وحشی در گذشته بسیار کمتر از میزان واقعی آن تخمین زده شده است.
تحقیقات پروفسور بردشاو اندونزی را به عنوان بزرگترین صادر کننده قورباغه و یک مصرف کننده بزرگ مطرح میکند که صادراتی برابر 5 هزار تن در سال را داراست و به همین دلیل پیش بینی شده که به زودی کاهش این دوزیستان را در اثر شکار را که در نقاط دیگر دنیا مانند فرانسه و آمریکا دیده شده است را تجربه کند.
عنکبوتیان ردهای از جانوران هستند. این رده در زیرشاخه قلابداران (Chelicerata) قرار دارد.
مثل دیگر بندپایان این جانوران بی مهره دارای اسکلت خارجی سخت و پاهای مفصلی میباشند.عنکبوت شامل عنکبوت ها، عقربها،کنهها میباشند بیشتر آنها روی زمین زندگی میکنند. معمولا" بدن آنهااز دو قسمت تشکیل شده در جلو سر و سینه که بهوسیله یک مفصل به همدیگر متصل شده اند. و درقسمت عقب شکم. بیشتر بند پایان دارای چهار جفت پاهای آروارهای هستند. یک عقرب طعمه خود را توسط چنگکهایش به دام میاندازد و بعد بهوسیله نیش خود او را مسموم میکند
عنکبوتهای پرنده خوار جزو بزرگترین بندپایان جهان هستند،و دارای عرض بدن به طول 28 سانتیمتر میباشند، پرندگان فقط بخش کوچکی از غذای از روزانه آنها را تشکیل میدهند بند پایان والدین محافظت کننده خوبی هستند. عنکبوتها از بچههای خود مراقبت کرده و برای اینکار نگهبانی میدهند
عنکبوتها بزرگترین گروه بندپایان را تشکیل میدهند همه آنها گوشتخوار هستند. بعضی گونههای عنکبوت برای به دام انداختن طعمه تار میبافند ولی انواع دیگر در سوراخهای خود به کمین شکار مینشینند. عنکبوتها دهان بسیار کوچکی دارند و دارای دندانهای نیش تیز و سمی هستند. آنها مایع هضمکنندهای در درون بدن طعمه خود وارد میکنند و بعد مایعات مغذی درون بدن طعمه را میمکند و پوسته خالی آن را رها میکنند.
عنکبوتها میتوانند 8 نوع تار بتنند.که هرکدام برای کاری منظور شدهاست.تار عنکبوتها سه ویژگی دارد.
1-چسبناکی
2-کشسانی
3-مقاومت زیاد
تار عنکبوت بسیار چسبناک است و به همین دلیل میتواند حشرات را به دام بیندازد.خاصیت کشسانی تارها به دلیل پیچ خوردگیهای آن در قسمتهای مختلف است.و وقتی فشاری به آن وارد میشد پیچ خوردگیهای آن باز میشود و تار تا 4 برابر بلند میشود.
عنکبوتها با تخم گذاری تولید مثل میکنند. که تخمها در یک بسته ابریشمی به نام ساک تخمها حمل میشود.
دکتر مهرداد حلوائی
متخصص فیزیولوژی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین
از بین انواع گوناگون مارها تنها تعداد کمی از آنها شامل افعی ها، مارهای مرجانی و مارهای آبی سمی هستند . حتی مارهای سمی نیز تنها برای دفاع از خود و یا به قصد شکار از نیش و سم خود استفاده می کنند.
* مارها به سه دسته تقسیم می شوند:
سم مار عمدتاً برای بی حرکت کردن و کشتن شکار می باشد و از نظر دفاعی احتمالاً اهمیت حیاتی دارد . نیش دندان یا فنگ Fang را به دندان تغییر شکل یافته مار گویند که شیار دار یا مجوف است (همانند سوزن تزریقات) .
نوریکی از عوامل فیزیکی است که در مبارزه با آفات به راههای مختلف بکار می رود. استفاده از رفتار فتوتاکسی در حشرات برای ساختن تله های نوری از سالها قبل مورد عمل بوده است و در پاره ای موارد این تله ها در پایین آوردن میزان انبوهی بسیار مؤثر می باشند. به طور عموم حشرات بیشتر جذب و جلب اشعه ماورأبنفش می شوند و شعاع های دارای طول موجA) 3650) حشرات را به خود جلب می کنند. میزان قدرت جذب هرچه به اشعه ماورأبنفش (A4400) نزدیک تر شویم به همان ترتیب افزایش می یابد نورهای زرد((1500A و قرمز ((700Aاغلب حشرات را دور می کنند. نور قرمز و بخصوص زرد به عنوان دور کننده بعضی از حشرات به کار می رود.
حتی گیاهان پرطاقت و گیان هان سبز نیز در سرمای شدید که خاک یخ می زند آسیب می بینند. زیرا ریشه ها نخواهد توانست آب را بالا بکشند و گیاه از کمبود رطوبت می میرد.
آیا حشرات آنچه را که ما می بینیم ، می بینند؟ آیا آن بویی که ما استشمام می کنیم آنها هم استشمام می کنند، یا آن غذایی که آنها می چشند نزد حس چشایی ما همان مزه را دارد.
گلها برای حواس پنجگانه ما انسان ها، جذابیت فراوانی دارند و این ، یکی از بهترین حوادثی است که در مسیر تکامل جانداران رخ داده است. ظاهر گلها شاعران را به وجد می آورند و رنگ گلها الهام بخش هنرمندان است.
روش جدیدی در کنترل آفات گیاهی :
گیاه تنباکو در پاسخ به حمله ی حشرات گیاهخوار مواد شیمیایی فراری از خود خارج می کند . این مواد مانع از تخمگذاری این حشرات گیاهخوار بر روی گیاه می شود .همچنین در پاسخ به برخی از این ترکیبات شیمیایی فرار ،حشرات گوشت خوار جلب گیاه می شوند که از تخم این حشرات گیاهخوار تغذیه می کنند .در این مطالعات مشخص شد این ترکیبات شیمیایی فرار می تواند باعث کاهش 90 درصدی در میزان تخمگذاری حشرات گیاهخوار بر روی برگ گیاه تنباکو شوند
جکوی شکم زرد
نام علمی : hemidactylus flaviviridis
مشخصات: برآمدگی های پشتی نامشخص یا اگر مشخص باشند، مدور، دارای تیغه های جزیی و بطور منظم ردیف نشده اند ( در نمونه های بررسی شده ایرانی برآمدگی وجود نداشته است)؛ دم بدون دندانه های پهلویی نوک تیز؛ فلسهای زیر چانه ای بیرونی در تماس با فلس لب پائین؛ نرها با 5 تا 14 منفذ رانی در هر طرف؛ سطح زیرین چهارمین انگشت پا دارای 11 تا 14 تیغه.
رنگ آمیزی: سطح پشتی خاکستری تا قهوه ای زرد مایل به صورتی، یکدست یا با 5 نوار عرضی تیره تر موجدار با حاشیه سفید در کناره عقبی، اولین نوار روی گردن و پنجمی روی ناحیه خاجی؛ طرح روی دم نیز مانند پشت بدن؛ یک نوار کمرنگ از میان چشم گذشته و تا ناحیه گیجگاهی امتداد میباید؛ تنوع رنگی در این گونه قابل توجه است.
اندازه: نوک پوزه تا مخرج 90 میلیمتر دم 90 میلیمتر.
عادات و رفتار: شبها فعالند، گاهی در نواحی سایه دار یا درون ساختمانها هنگام روز دیده می شوند؛ با تاریک شدن هوا از مخفیگاه خارج شده و هنگام صبح قبل از روشن شدن هوا در شکاف دیوارها، درختها، زیر شیروانی ها و غیره مخفی می شوند؛ هنگام فعالیت آنها را می توان روی دیوارها، سقفها، درختها، نزدیک روشنایی جایی که حشرات جمع می شوند، مشاهده کرد. از حشرات نظیر بیدها، پشه ها، قاب بالها و غیره تغذیه می کنند. فصل جفتگیری اغلب شهریور تا آبان و تخمگذاری از فروردین تا خرداد، و 2 تخم گزارش شده است.
زیستگاه: نواحی ساحلی و بیابانی گرم، اغلب در نواحی مسکونی یا بناهای متروکه .
پراکندگی جهانی: عراق تا یمن، مصر تا سومالی، عمان، ایران، افغانستان تا هند و بنگال.
دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوژی جانوری
متخصصان موفق شدند ؛ با استفاده از بزاق نوعی مارمولک، دارویی برای بهبود دیابت نوع دوم تولید کنند که تا سال آینده وارد بازار میشود.
به گزارش ایسنا ، این دارو تزریقی است و میتواند مقدار قند را در مبتلایان به دیابت نوع دوم کنترل کرده و وزن آنها را نیز کاهش دهد. گفتنی است که بی یتا نخستین دارو در طیف جدید داروهای ضد دیابتی است که از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا نیز تایید شده است اما پژوهشگران تاکید کردهاند که داروی جدید فقط برای بهبود دیابت نوع دوم کاربرد دارد. پژوهشگران اعلام کردند که نوع جدید این دارو سال آینده وارد بازار خواهد شد. برخلاف دیابت نوع اول که ترشح انسولین وجود ندارد در دیابت نوع دوم تولید انسولین از سلولهای بتا در غده پانکراس یا همان لوزالمعده به اندازه کافی صورت نمیگیرد و برای اینکه داروی بییتا بتواند عمل کند و موثر واقع شود وجود سلولهای بتا ضروری است. |
دکتر مهرداد حلوائی
متخصص فیزیولوژی جانوری |