وبلاگ تخصصی آفات 如何在世界ߍ
شته
شنبه 86 اسفند 11 , ساعت 7:22 عصر  

شته‌ها از بالاخانواده Aphidoidea و راسته جوربالان (Homoptera) ، حشرات بسیار موفقی هستند که در غالب مناطق کره زمین و با بیشترین تعداد گونه‌ای در مناطق معتدله یافت می‌شوند. منشا شته‌ها خانواده Archescytinidae می‌باشد که در دوره کربونیفر یا اوایل دوره پرمین وجود داشته‌اند. تکامل این حشرات با پیدایش گیاهان گلدار همراه بوده است. شته‌ها در حالت منفرد به سبب اندازه کوچک ، چندان قابل رویت نبوده لکن در سطوح جمعیتی بالا ، در سطح برگها و شاخه‌های گیاهان به خوبی نمایان می‌گردند. شته‌ها به طرق کاملا موثری فرایندهای رشدی گیاهان میزبان خود را تحت تاثیر می‌دهند.

شته‌ها از بالاخانواده Aphidoidea و راسته جوربالان (Homoptera) ، حشرات بسیار موفقی هستند که در غالب مناطق کره زمین و با بیشترین تعداد گونه‌ای در مناطق معتدله یافت می‌شوند. منشا شته‌ها خانواده Archescytinidae می‌باشد که در دوره کربونیفر یا اوایل دوره پرمین وجود داشته‌اند. تکامل این حشرات با پیدایش گیاهان گلدار همراه بوده است. شته‌ها در حالت منفرد به سبب اندازه کوچک ، چندان قابل رویت نبوده لکن در سطوح جمعیتی بالا ، در سطح برگها و شاخه‌های گیاهان به خوبی نمایان می‌گردند. شته‌ها به طرق کاملا موثری فرایندهای رشدی گیاهان میزبان خود را تحت تاثیر می‌دهند.

تنوع شته‌ها

حدود 4000 گونه شته شناسایی شده وجود دارند. شته‌ها در مقایسه با ده هزار گونه ملخ شناسایی شده و بیش از 15 هزار گونه پروانه شناسایی شده، گروه نسبتا محدودی را تشکیل می‌دهند. با وجود این تنوع شته‌ها به خاطر حالت چند شکلی و بوجود آمدن گونه‌های بیولوژیک جدیدی می‌باشد. بیشترین تعداد گونه‌های شته در مناطق معتدله فعالت داشته و در مناطق مذکور یک گونه از چهار گونه گیاهی موجود مورد حمله شته‌های واقع می‌شود.

ساختمان شته‌ها

شته‌ها حشرات کوچکی به طول 1 تا 10 میلیمتر با بدنی نرم و از حشرات مکنده هستند. تعدادی از نسلها و یا تمامی آنها مشتمل بر ماده‌های بکرزایی هستند که نیازی به تلقیح نداشته و زنده‌زا می‌باشند. گونه‌هایی نیز یک تناوب تولید مثل جنسی و غیر جنسی ، بکرزایی دوره‌ای را نشان می‌دهند. شته‌های بالدار موسوم به alatea و شته‌های بی‌بال موسوم به apterae می‌باشند. حالت چند شکلی که وجود اشکال مختلف در داخل یک گونه است. از ویژگیهای شته‌های محسوب می‌شود.


تصویر



قاعده خرطوم شته رو به عقب و ما بین رانهایی جلویی حشره قرار دارد. شاخکها متشکل از دو بند قاعده‌ای کوتاه و ضخیم و بخش تاژکی باریکتر حداکثر چهار بندی که آخرین بند آن مرکب از یک بخش ابتدایی و یک بخش انتهایی باریکتر می‌باشد. در پشت هر یک از چشمهای مرکب یک برآمدگی چشمی متشکل از 3 عدسی موسوم به تری‌اوماتیدی دیده می‌شود. پنجه پاها دو بندی هستند. بالها فقط دارای یک رگبال طولی برجسته‌ای هستند. یک جفت زایده موسوم به سیفونکول یا کورنیکول نیز در سطح پشتی حلقه پنجم شکم قرار دارد.

منشا شته‌ها

شته‌های تیره‌های phylloxeidae , Adelgidae , Aphididae به بالا خانواده Aphidoidea و راسته جوربالان یعنی حشرات تغذیه کننده از شیره‌های گیاهی تعلق دارند. گرچه قدیمی‌ترین سنگواره‌های شناخته شده شته‌ها به نام Triassoaphis cubitus مربوط به دوره تریاسه می‌باشد. لکن تکامل شته‌های بالا خانواده Aphidoidea حدود 280 میلیون سال قبل در دوره کربونیفر بوده است. شته‌های اولیه از نظر رژیم غذایی احتمالا چند خوار بودند و از بافتهای پارانشیمی و یا آوندهای آبکشی تغذیه می‌کردند.

رده بندی شته‌ها

بورنر ، شاپوشنیکف ، ایستاپ رده بندیهایی را برای شته‌های خانواده Aphididea ارائه نموده‌اند. اختلاف نظر بسیارجزئی در رابطه با تعداد و محدوده هر یک از زیر خانواده‌های شته‌ها وجود دارد. این خانواده دارای 10 زیر خانواده است. شته‌های زیر خانواده Lachninae به عنوان یکی از ابتدایی‌ترین یا یکی از پیشرفته‌ترین گروههای شته‌ها به شمار می‌روند، موضوع مهمی که درباره آن نظریه مشترکی وجود ندارد.



تصویر

پراکنش جغرافیایی

شته‌ها علی‌رغم داشتن جمعیتهای غالب در مناطق معتدله ، سطح پراکنش وسیع جهانی دارند. شته‌های زیر خانواده Aphidinae و Drepanosiphinae از خانواده Aphididae که 70% درصد شته‌های امروزی را تشکیل می‌دهند به یک منطقه خاص محدود نمی‌شوند ولی گسترش شته‌های زیر خانواده‌های Hormaphidinae , Greenideinae کل جمعیت آنها 7 درصد می‌باشد، بیشتر به جنوب شرق آسیا و استرالیا محدود می‌شود


نوشته شده توسط دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوزی جانوری و کنترل آفات | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

وبلاگ تخصصی آفات  如何在世界ߍ

دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوزی جانوری و کنترل آفات
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 4 بازدید
بازدید دیروز: 1 بازدید
بازدید کل: 746284 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
لینک های روزانه

پزشکان بدون مرز [321]
مهندس تورج امینی کارشناس ارشد محیط زیست [230]
سایت ایرانیان انگستان [354]
مرکز سلامت و مردم [241]
آفت کشها و خطرات آنها [550]
حشره شناسی پزشکی [536]
سایت دکتر رفیع نژاد استادیار دانشگاه تهران [347]
مرکز تحقیقات محیط زیست ایران [234]
سازمان انرژیهای نوین ایران [142]
نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران [175]
دوستداران حیوانات [295]
پایگاه اطلاع رسانی حشره شناسی ایران [409]
حشره شناسی عمومی [1044]
[آرشیو(13)]
فهرست موضوعی یادداشت ها
جانور شناسی[9] . خزندگان خطرناک[3] . پزشکی و پیراپزشکی[2] . بازیافت و زباله ها . بهداشت مواد غذایی . بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان . دانستنیهای علمی در جهان امروز . سموم شیمیایی(سم شناسی ) . موریانه ها بهترین مهندسین ساختمان . جانوران مفید اطراف ما . حشرات خطرناک خانگی . حشره شناسی عمومی .
نوشته های پیشین

موریانه ها بهترین مهندسین ساختمان
موشها دشمن انسانها
حشرات خطرناک خانگی
سموم شیمیایی(سم شناسی
بهداشت فردی
بهداشت مواد غذایی
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
خزندگان خطرناک
جانورشناسی عمومی
بهداشت محیط
جانوران مفید اطراف ما
کنترل ناقلین
بازیافت و زباله ها
حشره شناسی عمومی
پزشکی و پیراپزشکی
دانستنیهای علمی در جهان امروز
جانور شناسی
بهداشت اماکن
بیماریهای پرندگان
دنیای حشرات
دنیای جانوران
دایناسورها
گیاه شناسی
دنیای آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات
امداد در برابر گزیدگی ها
تابستان 1388
بهار 1388
پاییز 1388
مهر 1388
دی 1388
خرداد 1389
لوگوی وبلاگ من

وبلاگ تخصصی آفات  如何在世界ߍ
لینک دوستان من

esperance
فاضلاب
سایت جامع بهداشت محیط
آژانس محیط زیست اروپا EEA
گیاه شناسی درمانی
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

جلبکهای قهوه ای و انواع آنها
تولید مثل در جلبکها را بهتر بشناسیم
زیست شناسی و طبقه بندی جلبکها
نگاهی به بیماری مایکوپلاسمای ژرندگان
دنیای سموم کشاورزی و بهداشتی
دنیای فرمون های ترشحی در حشرات
نقش نور در رشد گیاهان
سن های آبی مخوف ترین شکارچیان برکه ها
چرا سنجاقکها مهاجرت می کنند؟
شناخت سم کلرپیریفوس و کاربرد آن
مواظب سموم اطراف خودمان باشیم
پروانه های شگفت انگیز
زالو درمانی طبابتی از دنیای دور
زالو درمانی تایید شد
زالو درمانی و شگفتیهای درمانی آن
[همه عناوین(452)][عناوین آرشیوشده]