امروزه مبارزه با موریانه در دنیا مبدل به یکی از پر طرفدارترین رشته های دفع آفات در آمده است و در این راستا همه در فکر ابداع روشها و استفاده از کاربردی ترین مواد شیمیایی و استفاده از تله های نوری و تماسی و گوارشی هستند ولی موضوعی که همه آنها در آن اتفاق نظر دارند این است که روشی که اعمال می کنند کارآمدترین و علمی ترین روش برای مبارزه با این حشره می باشد . در حالی که هنوز حتی بزرگترین متخصص این امر به یقین نرسیده اند که روشی که آنها نیز در حال اجرا دارند روش کارآمدی باشد . در ایران در نقاط مختلف کشور با توجه به تعدد افرادی که چه بصورت سنتی و چه به صورت علمی با روشهای ابداعی خود در حال کار و فعالیت می باشند کم نیستند .ولی نکته ای که بسیار جالب است این است که هیچکدام در بدو شروع کار روی میزان آلودگی و جمعیت فرضی و شکل و فاصله کلنی از محل آلودگی مطالعه نمی نمایند و فقط بر روی محل آلودگی و دور نمودن این حشره اقداماتی انجام می دهند .
با توجه به پیشرفت علوم آفت شناسی در دنیا امروزه شناسایی موریانه یکی از اصولی ترین روشهای مبارزه با موریانه ها می باشد . تاکنون بیش از 2000 گونه موریانه در دنیا شناسایی شده است ولی هنوز متخصصین در این امر اتفاق نظر ندارند که چرا موریانه ها در مکانهای مختلف نوع و ساختار زندگی خود را عوض می کنند . جرج ال تایسون از دانشگاه پنسیلوانیا در این باره می گوید : این حشره می تواند خود را در ساختارهای مختلف زیستی به سرعت بالای آداپته نماید . و شاید در دنیای حشرات هیچ حشره ای نتواند با موریانه در آداپته نمودن خود در محل زیست گاه جدید رقابت نماید.
امروزه با ساخت دستگاه های ردیاب در آزمایش های خاک شناسی توانسته ایم محل و مکان و حتی نوع موریانه ها را نیز شناسایی نماییم . دستگاه های تی دی آر ترمایتیسز یکی از دستگاه های می باشد که با نمونه برداری از اعماق عمق و ارسال نمونه ها به آزمایشگاه های مدرن و همچنین با ارتباط با ماهوار ه های کاوشکر 5 می تواند محل دقیق کلنی موریانه ها را عکسبرداری نماید. این دستگاه که به سنسورهای پیشرفته مجهز می باشد می تواند محل دقیق و حرکت موریانه ها را تعیین نماید . میزان دقت این دستگاه به حدی می باشد که حرکت موریانه های نر و کارگر و سرباز را نیز از هم تمیز می کند . با ارسال اطلاعات در خواستی به ماهواره کاوشگر 5 این ماهواره با عکسبرداری پیشرفته خود می تواند عمق کلنی و فاصله آن را از محل ساختمان تعیین نماید . امروزه دیگر نباید منتظر حرکت موریانه ها به سمت ساختمان باشیم بلکه بایستی با ایجاد سد های آتشین بر روی اعماق زمین محل عبور و هجوم موریانه ها به ساختمان را مسدود نماییم . با استفاده از این دستگاه خواهیم توانست مسیر حرکتی موریانه را نیز معین نموده و با استفاده از مواد کمپوزیت جدید جلوی ورود این حشره را به ساختمانها بگیریم
جهت اطلاعات بیشتر با گروه محققین دفع آفات ایران تماس حاصل نمایید
دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوژِی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین