امروزه علم مبارزه آفات از قالب روشهای سنتی و کهن خارج شده است و جای خود را به یکی از تخصصی ترین رشته های علوم زیستی در آورده تا حدودی که برای نابودی و کنترل جانوران و حشراتی که در اطراف ما زندگی می کنند از روشهای فیزیکی و مکانیکی و شیمیایی و تا حدودی متافیزیکی نیز استفاده می شود. شناخت فیزیولوژیکی جانوران همراه با شناخت خصوصیات اخلاقی و رفتاری هر جانور می تواند در کنترل و دور نگاه داشتن آن از زندگی انسانها نقش بسزایی داشته باشد. متاسفانه همواره در روشهای مبارزه و کنترل با آفات در فکر کشتن و نابودی آنها هستیم در حالی که با نابود کردن هر موجود باعث تکثیر و ازدیاد آفت دیگری در اکوسیستم طبیعت خواهیم بود . مثلا نابودی عقرب ها در سطح وسیع می تواند باعث تکثیر بیش از حد سوسکها و کرمها و شته ها و زنجره ها شود.
باید خاطر نشان کنیم که نابودی حشرات شکارچی مثل خانواده عنکبوتیان می تواند تا حد زیادی باعث تکثیر آفات در طبیعت شود . در این خصوص شرکتهای تولید کننده سموم و مواد شیمیایی پا را فراتر از تولید سموم وسیع الطیف نهاده و اقدام به تولید مواد شیمیایی اختصاصی بر روی آفات اختصاصی نموده اند که ما را در پیش برد اهدافمان کمک و یاری خواهند کرد .
شاهد هستیم که بطور روزانه در کشور بیش از ده ها شرکت جهت مبارزه با آفات ثبت و کار خود را بعنوان یک نهاد و یا گروه در این خصوص آغاز می نمایند ولی باز متاسفانه شاهد هستیم که تعدادی کمی از آنها دارای تخصص مورد نظر در این خصوص می باشند . نداشتن علوم تخصصی از یک سو و استفاده از روشهای سنتی همراه با کاربرد سموم نباتی و غیر استاندارد چه بسا ایجاد بیماری و مرگ در انسانها و موجودات مفید اطراف ما خواهد شد.
شاهد هستیم که روزانه شرکت هایی که بدون مجوز اقدام به درج آگهی در روزنامه های کشور در خصوص مبارزه با آفات مینمایند شاید کمتر روزنامه ای را باز کنیم و درون آن تیتری از آگهی یک شرکت نبینیم و یا در مناطق جنوب کشور کمتر دیواری را مشاهده نکنیم که با رنگ شماره تلفنی آگهی مبارزه با حشرات و موریانه ها را نبینیم ولی سئوال این است که کدام مرجع و سازمان اجازه چاپ و یا تکثیر و یا نوشتن این شماره یا شرکت را داده است؟
آیا همانند شرکتهایی که بطور تخصصی فعالیت می کنند نهادی بطور نظارتی بر آنها نظارت دارد ؟
آیا براستی از سمومی که در درج آگهی ها از آنها یاد می کنند استفاده می شود؟
آیا مسئولین و مدیران شرکتهایی که در این خصوص فعالیت می کنند دارای مجوز از وزارت خانه های جهاد و کشاورزی و بهداشت و درمان و سازمان حفاظت محیط زیست دارند؟
آیا امتحانات باز آموزی که در رشته های علوم پزشکی بطور ادواری برای بالا بردن سطح آگاهی از علوم جدید برگزار می شود برای متخصصین دفع آفات وجود دارد؟
و سئوالت دیگری که متاسفانه هنوز برایشان جوابی پیدا نشده است .
بر آنیم که در جهت راستای سلامت مردم و بالا بردن سطح آگاهی اقدام به معرفی متخصصین و شرکتهای معتبر ایرانی نماییم . امید داریم که با کمک متخصصین مربوطه گامی در ایجاد محیطی پاک برداشته بایشیم
دکتر مهرداد حلوائی
متخصص فیزیولوژی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین