پژوهشگران به تازگی دریافتهاند: ویروس آنفلوآنزای پرندگان نه تنها باعث بروز علائمی چون تب، دردهای ماهیچهای و گلودرد میشود بلکه هم چنین میتواند عامل بروز بیماریهای مزمن تحلیل برنده اعصاب مانند پارکینسون و آلزایمر باشد.
محققان میگویند: اکثر عفونتهای آنفلوآنزا روی سیستم تنفسی تاثیر میگذارند اما از مدتها پیش متخصصان مشکوک بودهاند که این ویروسها میتوانند درعین حال با بروز اختلالات عصبی ارتباط داشته باشند.
اما تحقیقات نشان داده است که بدنبال همهگیری آنفلوآنزای H1N1 در سال 1918 یک موج شیوع التهاب مغز و پس از آن نیز نرخ بالا اما غیرمعمول ابتلا به بیماری پارکینسون مشاهده شد.
پیدا کردن شواهد علمی بسیار نادر از وجود چنین ارتباطی کار بسیار دشواری است اما این بار دکتر ریچارد سمین متخصص بیمارستان تحقیقاتی اطفال سنت جود موفق به کشف این ارتباط شده است.
وی اسپری حاوی محلول ویروس آنفلوانزای پرندگان H5N1 را به مقابل بینی موشهای آزمایشگاه پاشید. این محقق و دستیاران وی متوجه شدند: ویروس H5N1 ابتدا اعصاب را آلوده میکند و سپس وارد ریشه مغز میشود و در نهایت به خود مغز میرسد. در مغز ویروس باعث فعالیت مزمن سیستم ایمنی میشود؛ به طوری که این فعالیت حتی پس از بهبود آنفلوآنزا ادامه مییابد. سپس این فعالیت زیاد در مغز باعث التهاب در این عضو حیاتی شده و زمینه ساز بروز بیماریهایی چون آلزایمر یا پارکینسون میشود.
دکتر مهرداد حلوائی
متخصص فیزیولوژِی جانوری و کنترل آفات از دانشگاه تسینگ هوآی چین