سبز شدن سیب زمینی می تواند نشان دهنده به وجود آمدن نوعی ترکیب سمی و خطر ناک در آن باشد اما با بریدن قسمت سبز شده، مصرف سیب زمینی برای سلامتی زیان ندارد. ولی سعی شود در انتخاب آن تا حدود زیادی اجتناب کرد.
به نقل از سایت “علم مواد غذایی و کشاورزی” امریکا ، سیب زمینی هایی که بخشی از آن ها به رنگ سبز درآمده است بالقوه می توانندد محتوی نوعی سم به نام “گلیکو آلکالویید” یا GA باشند که بطور طبیعی در سیب زمینی به وجود می آید و برای سلامت انسان زیانبار است.
اما دانشمندان می گویند که فقط با بریدن قسمت های سبز شده می توان بخش اعظم سم تولید شده را از سیب زمینی جدا کرد و به این ترتیب، خطر را کم کرد.
به نوشته این نشریه، میزان سم GA در سیب زمینی را می توان با بکار بستن شیوه های صحیح قبل از برداشت و بعد از برداشت، کاهش داد و به همین دلیل کشاورزان و تولید کنندگان می توانند نقش مهمی در کاستن از خطر ی که متوجه سلامت مردم است، ایفا کنند.
یکی از این اقدامات آنست که بذر سیب زمینی هنگامی که در حال رشد است کاملا با خاک پوشانده شود تا از این طریق قبل از برداشت کاملا برسد . خودداری از برداشت محصول در دماهای بسیار زیاد و به حداقل رساندن مدت قرار داشتن سیب زمینی در مقابل نور، از دیگر اقداماتی است که برای پیشگیری از سبز شدن سیب زمینی باید انجام شود.
سم گلیکو آلکالویید نوعی ماده سمی طبیعی در سیب زمینی است که خاصیت ضد میکروبی، حشره کشی و ضد قارچی دارد که احتمالا به عنوان یک سازوکار دفاعی در برابر حمله موجودات خارجی و به منظور حفاظت از گیاه در مقابل آفات و بیماری ها تولید شده است.
با این حال این ماده می تواند برای انسان خطرناک باشد و از حد معینی بیشتر، باعث بیماری جدی شود.
معمولا نشانه ها ?تا ??ساعت بعد از هضم سیب زمینی سبز شده آغاز می شود که این نشانه ها می تواند به صورت به هم خوردن وضعیت گوارشی و یا اختلالات عصبی نمودار گردد.
آثار ملایم آن شامل سردرد، سرگیجه، دل درد، تهوع، استفراغ و اسهال است. بی قراری، خواب آلودگی و برهم خوردن تعادل روانی، لرزش و هذیان گفتن از دیگر نشانه های این مسمومیت است اما از آنجا که در بسیاری از دیگر بیماری ها نیز این نشانه ها مشاهده می شود امکان تشخیص اشتباه آن بسیار است.
این بررسی توسط “پرابات نما” از کالج باغبانی دانشگاه جواهر لعل نهرو در هند انجام شده است. ” انجمن صنعت شیمیایی” به دانشمندان خارجی از جمله این محقق بورس می دهد تا در زمینه مهندسی غذایی تحقیق کنند
دکتر مهرداد حلوایی
متخصص فیزیولوژی جانوری و کنترل آفات