وبلاگ تخصصی آفات 如何在世界ߍ
دنیای حشره خاکی(پشه خاکی)
سه شنبه 88 دی 29 , ساعت 2:8 عصر  

پشه خاکیها حشرات کوچکی با اندازه 5-2 میلیمتر و بدنی پر مو ، چشم های بزرگ و پاهای نسبتا ً بلند هستند. پشه خاکیها دارای دگردیسی کامل بوده ، ماده ها تخم خود را در نقاط مرطوب مانند: شکاف سنگ فرشها ، شکافها و سوراخهای سطح زمین ، ریشه خارجی درختان ، شکافهای موجود در کف طویله و مرغداریها ، میان شاخ و برگ های ریخته شده قرار می دهند. تخم ها پس از گذارندن دوره خود تبدیل به لارو می شوند و دارای 4 مرحله لاروی می باشند که پس از طی این دوره که بستگی به شرایط محیطی دارد تبدیل به شفیره وسپس بالغ میگردند. پشه خاکیهای بالغ را میتوان در لابلای شاخه و برگ گیاهان در سطح زمین ، لانه حیوانات ، شکافها و سوراخ های درختان ، شکاف سنگ ها ، داخل غارها و اماکن انسانی و حیوانی مشاهده نمود.
سیکل زندگی پشه خاکیها 100- 30 روز است وبستگی کامل به شرایط محیطی دارد . پشه خاکیهای نر و ماده از شیره گیاهی تغذیه میکنند ولی ماده ها برای تخمگذاری و رسیدن تخم ها بایستی خونخواری نمایند. پشه خاکیهای ماده نقاط کم مو و باز بدن را مورد گزش قرارمی دهند. میزبان این حشرات انسانها حیوانات اهلی ، سگها ، جوندگان اهلی و وحشی ، مار ، مارمولک و گاهی پرندگان می باشند.
بیماریهای منتقله توسط پشه خاکیها را لیشما نیوز گویند0 لیشما نیوزها در اغلب نقاط جهان وجود دارند و از بیماری های مشترک انسان و حیوانات بشمار می آیند که ممکنست به صورت ضایعات پوستی (سالک) و یا ضایعات احشائی (کالاآزار) و جلدی مخاطی تظاهر نمایند که توسط انگل لیشما نیا ها ایجاد شوند. انگلهای لیشمانیا در داخل سلولهای تک هسته ای بیگانه خوار جوندگان ، گوشتخواران و خزندگان رشد می کنند. انگلهای لیشمانیا توسط پشه خاکیها منتقل می شوند
لیشما نیوزجلدی = سالک
* دونوع سالک وجود دارد : نوع شهری و نوع روستایی که از نظر ناقل ، تظاهرات بالینی دارای تفاوتهایی می باشند
1
- سالک نوع شهری – نوع خشک

دوره بیماری : پس از گزش پشه خاکی ماده آلوده و گذشت 8-2 ماه در محل گزش برجستگی به رنگ قرمز ایجاد میشود که کمی خارش دارد ولی فاقد درد می باشد با گذشت چند هفته این برجستگی سفت می شود و اطراف آن ملتهب و به رنگ قرمز در می آید و بعد از 3-2 ماه در روی برجستگی فرو رفتگی به عمق 1 میلیمتر ایجاد می شود که ترشحات زرد رنگی از آن به خارج تراوش می کندکه ترشحات کم کم به صورت دلمه در می آیند بتدریج رنگ دلمه قهوه ای می شود و سرانجام به صورت زخم سر باز در می آید این زخم دارای حاشیه نامنظم و برجسته است اگر دلمه از روی زخم برداشته شود زخم دارای سطحی شفاف و قرمزرنگ میباشد که کف آن فرو رفته است، این زخم درد ندارد ولی گاهی دارای کمی خارش است .
فصل شیوع بیماری : در تمام فصول سال
تعداد زخم : بسته به تعداد گزش پشه خاکی اغلب 2-1 زخم و گاهی بیشتر
بهبودی : از مرکز زخم شروع می شود . دلمه شروع خشک شدن می نماید ، التهاب کاهش می یابد و پس ازگذشت 12-6 ماه زخم کاملاً خوب می شود ولی سطح زخم ناصاف است 0محل زخم بصورت اسکار مشاهده میشود .
2 - سالک نوع روستایی = نوع مرطوب
دوره بیماری: پس از گزش پشه خاکی ماده آلوده و پس از چند هفته در محل گزش برجستگی جوش مانند: همراه با التهاب ایجاد می شود که پس از گذشت 14-10 روز به صورت زخم در می آید زخم به سرعت بزرگ و اطراف آن ملتهب و قرمز می شو د و لبه های زخم دارای حاشیه است . این زخم با ترشحات چرکی توام می شود زخم به سرعت بهبود می یابد 0


بهبودی : از وسط و اطراف زخم به صورت همزمان صورت می گیرد 6-4 ماه پس از شروع آن کلاً خوب می شود جای زخم در محل گزش بصورت اسکار باقی میماند.
فصل شیوع : شروع بیماری از اول تابستان تا اوایل پاییز
تعداد زخم : بسیار زیاد گاهی تا 30 عدد
لیشما نیوز احشائی = کالا آزار
این بیماری به صورت تک گیر و پس از گذشته پشه خاکی ماده آلوده بروز می کند در نقاطی بطور دسته جمعی مشاهده می شود این بیماری بیشتر در اطفال دیده می شود.
بیماری به صورت حاد در کودکان کمتر از دو سال و به صورت مزمن در سنین بالاتر مشاهده میشود در نوع حاد بیماری با تب شدید و ناگهانی ، استفراغ ، بزرگی کبد و طحال ، خونریزی زیر جلدی ، کم خونی و انعقاد خون در عروق ظاهر می شود0
در نوع مزمن تب به تدریج افزایش می یابد و پس از 4-2 هفته دمای بدن
C0 37 می شود که مجددا 3-2 هفته بعد عود می کند تب و لرز شدید و 1 روز در میان (شبیه مالاریا) و تب که به صورت خفیف ادامه می یابد بزرگ شدن تدریجی شکم ، رنگ پریدگی ، تب شبانه ، کم خونی ، بیقراری ، بی اشتهایی ، خونریزی زیر جلدی وخونریزی دستگاه گوارش ، یرقان ، خشکی و ضخیم شدن و تیرگی پوست . نازک و کم پشت شدن موهای سر ، تورم اندام ها ، سوء تغذیه تظاهر می نماید0


عوارض بیماری
خونریزی دستگاه گوارش و ریه ها ، انعقاد خون داخل عروق، عفونت های شدید ثانوی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای منتقله توسط پشه خاکیها بایستی کنترل و مبارزه با ناقلین و مخازن انجام شود.
مبارزه با پشه خاکیها
از آنجایکه پشه خاکیها ناقلین لیشمانیوز پوستی یا سالک (شهری ، روستایی) و کالاآزار می باشند (لیشمانیوز جلدی مخاطی تا کنون در ایران مشاهده نشده است ) از بین بردن این حشرات در کاهش موارد بیماری بسیار اهمیت دارد لذا بایستی اقدام به مبارزه و کنترل این حشرات نمود با توجه به این که این حشره بیشتر در شکافهای موجود بر روی ریشه درختان و سنگها و ... در نقاط مرطوب زندگی خود را می گذراندضمن اینکه تعدادی از پشه خاکیها در لانه جوندگان هم زندگی میکنند مبارزه با پشه خاکیها بسیار مشکل است ولی ناگزیر بایستی از حشره کشها استفاده کرد دیوارها و نقاط مرطوب را بایستی لااقل تا ارتفاع 40-30 سانتیمتر سمپاشی نمود زیرا پشه خاکیها پروازکوتاه داشته ودر اثر تماس با حشره کش از بین خواهند رفت در اماکن آلوده استفاده از توریهای ریز بافت و نصب آنها روی پنجره ها و دربها و استفاده ازمواد دور کننده حشرات جهت حفاظت شخصی توصیه میگردد .
از بین بردن جوندگان خصوصا جوندگان وحشی لااقل 500-300 متر اطراف آبادیهای آلوده و انجام سم پاشی ابقایی همراه با جونده کشی به صورت مداوم و در مورد مخازن کالا آزار از بین بردن سگها و گوشتخواران وحشی توصیه میشود.

دکتر مهرداد حلوائی

متخصص فیزولوژی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین

Mehrdad halvaei

Phd & Eng Animal Physiology of china Tsinghua University

 


نوشته شده توسط دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوزی جانوری و کنترل آفات | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

وبلاگ تخصصی آفات  如何在世界ߍ

دکتر مهرداد حلوائی متخصص فیزیولوزی جانوری و کنترل آفات
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 1 بازدید
بازدید دیروز: 24 بازدید
بازدید کل: 746305 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
لینک های روزانه

پزشکان بدون مرز [321]
مهندس تورج امینی کارشناس ارشد محیط زیست [230]
سایت ایرانیان انگستان [354]
مرکز سلامت و مردم [241]
آفت کشها و خطرات آنها [550]
حشره شناسی پزشکی [536]
سایت دکتر رفیع نژاد استادیار دانشگاه تهران [347]
مرکز تحقیقات محیط زیست ایران [234]
سازمان انرژیهای نوین ایران [142]
نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران [175]
دوستداران حیوانات [295]
پایگاه اطلاع رسانی حشره شناسی ایران [409]
حشره شناسی عمومی [1044]
[آرشیو(13)]
فهرست موضوعی یادداشت ها
جانور شناسی[9] . خزندگان خطرناک[3] . پزشکی و پیراپزشکی[2] . بازیافت و زباله ها . بهداشت مواد غذایی . بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان . دانستنیهای علمی در جهان امروز . سموم شیمیایی(سم شناسی ) . موریانه ها بهترین مهندسین ساختمان . جانوران مفید اطراف ما . حشرات خطرناک خانگی . حشره شناسی عمومی .
نوشته های پیشین

موریانه ها بهترین مهندسین ساختمان
موشها دشمن انسانها
حشرات خطرناک خانگی
سموم شیمیایی(سم شناسی
بهداشت فردی
بهداشت مواد غذایی
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
خزندگان خطرناک
جانورشناسی عمومی
بهداشت محیط
جانوران مفید اطراف ما
کنترل ناقلین
بازیافت و زباله ها
حشره شناسی عمومی
پزشکی و پیراپزشکی
دانستنیهای علمی در جهان امروز
جانور شناسی
بهداشت اماکن
بیماریهای پرندگان
دنیای حشرات
دنیای جانوران
دایناسورها
گیاه شناسی
دنیای آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات
امداد در برابر گزیدگی ها
تابستان 1388
بهار 1388
پاییز 1388
مهر 1388
دی 1388
خرداد 1389
لوگوی وبلاگ من

وبلاگ تخصصی آفات  如何在世界ߍ
لینک دوستان من

esperance
فاضلاب
سایت جامع بهداشت محیط
آژانس محیط زیست اروپا EEA
گیاه شناسی درمانی
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

جلبکهای قهوه ای و انواع آنها
تولید مثل در جلبکها را بهتر بشناسیم
زیست شناسی و طبقه بندی جلبکها
نگاهی به بیماری مایکوپلاسمای ژرندگان
دنیای سموم کشاورزی و بهداشتی
دنیای فرمون های ترشحی در حشرات
نقش نور در رشد گیاهان
سن های آبی مخوف ترین شکارچیان برکه ها
چرا سنجاقکها مهاجرت می کنند؟
شناخت سم کلرپیریفوس و کاربرد آن
مواظب سموم اطراف خودمان باشیم
پروانه های شگفت انگیز
زالو درمانی طبابتی از دنیای دور
زالو درمانی تایید شد
زالو درمانی و شگفتیهای درمانی آن
[همه عناوین(452)][عناوین آرشیوشده]