در روند تکامل، تولید مثل جنسی موجودات عالی به عنوان راهی برای حفظ تنوع ژنتیکی جمعیتهای انتخاب شده است که بقای آن موجود در مواجهه با شرایط مختلف را امکانپذیر می سازد. در این نوع تولید مثل هر یک از این نطفه ها حامل نیمی از ژنهای والدین نر و ماده می باشد که به فرزندان منتقل می شود. تا قبل از کشف روش کلونینگ تصور بر این بود که سلولهای سوماتیک پس از تمایز یافتن قادر به برگشت به حالت اولیه ( تمایز نیافته) نمی باشندادامه مطلب...
kurage نام ژاپنی ژله ماهی غول پیکری است که بیش از 2 متر قطر و 200 کیلوگرم وزن دارد و در آبهای ژاپن، چین وکره پراکنده است. وجود این جانور غول پیکر در این مناطق، اثرات بسیار جدی بر صنعت ماهیگیری گذاشته است. دانشمندان مدعی هستند که این مسئله به خاطر گرم شدن جهانی آب وهوا از کنترل خارج شده است، چرا که افزایش دما باعٍث افزایش نرخ بالای تکثیر آنها می شود. البته عده ای دیگر نیز معتقدند بهره برداری بیش از حد از ماهیان توسط انسان باعث افزایش میزان پلانکتونها که غذای عمده ژله ماهیان است، شده است. در هر صورت باز هم انسان مقصر است. لازم به ذکر است که این عروسان دریایی دارای سلولهای نیش زننده بسیار سمی می باشند و صدمات جدی ببار می آورند.
حقیقات جدید دانشمندان دانمارکی نشان داد که فوکها به کمک استعداد ذاتی خود، توانایی شناخت ستارگان را دارند تا از آنها برای جهت یابی استفاده کنند. حتما شندیده اید که زنبورها برای پیداکردن راه از خاصیت میدان مغناطیسی زمین کمک میگیرند، همینطور بعضی گونه های پرندگان برای برگشت به خانه در غروب ، به سمت خورشید حرکت می کنند.
خفاش وامپیر یا خون آشام نامی عمومی برای خفاش هایی است که خون دیگر حیوانات را می مکند. افسانه ها و اسطوره ها در تمام جهان، خفاش ها را به عنوان اهریمنان خون آشام به تصویر می کشند. خفاش های خون اشام در همه جا زندگی می کنند، اما سه گونه ی آن ها در آمریکای مرکزی و جنوبی وجود دارند.
طول بال این خفاش ها ( متعلق به طبقه ی دسمودوس روتوندوس ) حدود هشت اینچ و بدن آن ها به اندازه ی انگشت شست آدمی بزرگسال می باشد. اگر نوع تغذیه و برنامه ی غذایی آن ها نبود، مردم توجه زیادی به این جانوران کوچک نداشتند. خفاش های خون آشام از خون پرندگان بزرگ، گله ها، اسب ها و خوک ها تغذیه می کنند.
به هر حال این جانوران چه می کنند؟ چگونه خون قربانیان خود را می مکند؟ با دندان های تیزی که دارند، بریدگی های ریزی را در پوست حیوانی که خوابیده است،ایجاد می کنند. بزاق خفاش ها دارای ماده ای شیمیایی است که از لخته شدن خون جلوگیری می کند. بنابر این خفاش براحتی می تواند خونی را که در زخم ایجاد شده بمکد. ماده شیمیایی دیگری که در بزاق آنها وجود دارد، ماده ی بی حس کننده ای است که جلو بیدار شدن حیوان را می گیرد.
خفاش های خون آشام شکار خود را از طریق صدا، بو و پژواک پیدا می کنند. در این هنگام آن ها در یک متری سطح زمین به پرواز در می آیند و از حسگر های ویژه ی گرمایی استفاده می کنند که در بینی هایشان قراردارد و به آنها کمک می کند تا سیاهرگ هایی را پیدا کنند که به پوست بدن شکارشان نزدیک است.
دانشمندان به این نتیجه دست یافته اند که بزاق این خفاش ها در جلوگیری از لخته شدن خون بهتر از هر ماده ی دارویی دیگر می باشد. شاید روزی این جانوران در پیشگیری حملات قلبی و سکته ها کمک موثری باشند.
خفاش های خون آشام یکی از انواع گونه هایی است که به عنوان آفت به آنها توجه می گردد.اما میلیون ها خفاش سودمند وجود دارند که مردم ان ها را به اشتباه به جای خفاش های خون آشام نابودشان می کنند.
ماهیهای دندان نیش
ماهیهای دندان نیش که به نام غول ماهی نیز شهرت دارند در اعماق دریاها زندگی می کنند و این گونه ماهی ها که بسیار وحشی به نظر می رسند، جزء خانواده Anoplog astridae (که گاه به غلط Anoplog asteridae نوشته می شود) به شمار می آیند.این گونه در آبهای حاده ای و سرد ـ معتدل پراکنده هستند. این خانواده تنها شامل دو گونه بسیار مشابه می باشد:
1.ماهی دندان نیش معمولی، Anoplogastr cornuta )1833 و valenciennes ) که در سراسر جهان پراکنده هستند.
2.ماهی دندان نیش تیغ دار،( brachycera Anoplogastr kotlyar1986) که در آبهای حاده ای ای اقیانوس آرام و آتلانتیک پراکنده هستند.
به طور کلی سه نوع تعییین جنسیت داریم:
1) ژنتیکی = GSD
?) محیطی = ESD
?)رفتاری = BSD
حیواناتی که درماههای سرد سال، به خواب عمیق زمستانی فرو می روند، طی این مدت چندین بار ازخواب بیدارمی شوند. این امر باعث می شود که آنها انرژی زیادی از دست بدهند. این موضوع کنجکاوی دانشمندان را از دیر باز برانگیخته است.
تحقیقاتی که اخیراً توسط خانم "اوا میلسزی" از دانشگاه وین، روی دو گروه از موش های " زمستان خواب" انجام گرفته، نتایج ارزنده ای در برداشته است.
یک گروه از موش ها در اتاق سردی به خواب عمیق زمستانی فرو رفتند . اما گروه دوم را در شرایط گرم بیدار نگه داشتند. پس از اینکه گروه اول از خواب بیدار شدند ، فعالیت مغزی آنها مورد سنجش قرار گرفت. در گروه اول مشاهده شد که آنها بسیاری از آموخته های قبل از خواب زمستانی خود را فراموش کرده اند . در حالی که گروه دوم بسیار هشیارتر بودند. از این رو به اعتقاد محققان این پستانداران به این دلیل چندین بار از خواب زمستانی بیدار می شوند، که از صدمات مغزی پیشگیری کنند. زیرا تحقیقات نشان می دهند که بر خلاف خواب معمولی، در خواب زمستانی، سوخت و ساز تقریباً قطع می شود و فعالیت مغزی نیز قابل اندازه گیری نیست.
به عقیده دانشمندان، رنگ استتار، زیرآب دریا آبی نیست، بلکه قرمز است. آنها پی برده اند که در عمق بیشتر از20 متر، رنگ قرمز شدیدتر انعکاس می یابد . به طور مثال، آبزیانی مانند ماهی تن روی سطح آب، آبی هستند ، اما در اعماق دریا به رنگ قرمز دیده می شوند. ماهی سرخونیز به همین دلیل، چنین نامیده می شود. بسیاری از انواع خرچنگ ها نیز قرمز رنگ هستند.
ماهیهای دندان نیش
ماهیهای دندان نیش که به نام غول ماهی نیز شهرت دارند در اعماق دریاها زندگی می کنند و این گونه ماهی ها که بسیار وحشی به نظر می رسند، جزء خانواده Anoplog astridae (که گاه به غلط Anoplog asteridae نوشته می شود) به شمار می آیند.این گونه در آبهای حاده ای و سرد ـ معتدل پراکنده هستند. این خانواده تنها شامل دو گونه بسیار مشابه می باشد:
1.ماهی دندان نیش معمولی، Anoplogastr cornuta )1833 و valenciennes ) که در سراسر جهان پراکنده هستند.
2.ماهی دندان نیش تیغ دار،( brachycera Anoplogastr kotlyar1986) که در آبهای حاده ای ای اقیانوس آرام و آتلانتیک پراکنده هستند.
جثه بزرگ و استوانه ای شکل،پوزه پهن با سبیلهای بلند و کلفت،گوشها و چشم های کوچک دارد.زیستگاهش اطراف رودخانه ها،نهرها،کانالهای آبیاری،دریاچه ها.
پراکندگیش در ایران از مناطق سیستان تا شمال خراسان،آذربایجان،لرستان،خوزستان،فارس،چهارمحال،اصفهان و تهران می باشد.
پراکنش جهانی این گونه اروپا،شمال آفریقاو آسیا می باشد.شبگرد می باشد.از جانوران آبزی نظیر ماهی،قورباغه،پستانداران کوچک نظیر ول آبزی،پرندگان آبزی نظیر چنگر،مرغابی و حشرات و مواد گیاهی تغذیه می کند.
در تمام فصول قادر به تولید مثل می باشد.1تا 5 بچه می زاید و در یکسالگی بچه ها بالغ و قابلیت تولید مثل پیدا می کنند.
اما هم اکنون وضعیت مخاطره انگیزی در کشور ایران دارد.متاسفانه بعلت شکار بی رویه بعلت پوست با ارزش این گونه و صادر کردن آن به کشور های مختلف توسط قاچاقچیان پوست بر لبه انقراض قرار گرفته است.
با توجه به وضعیت این گونه در کشور و شنیده شدن اخبار وضعیت مخاطره انگیزش باید راهکاری صحیح در جهت حفاظت از آن اندیشید.
تمامی مشکل ما نبود فرهنگ حفاظت از حیات وحش در کشور ایران می باشد.اولین گام اساسی در جهت رفع این چنین مشکلات فرهنگ سازی در جوامع مختلف شهری و روستائی می باشد.
و تا زمانی که مردم عزیز کشور ایران در نیابند که گونه های جانوری وحشی ارزشهای اکولوژیکی منحصر به فردی دارند،هیچگاه روند حفاظت بصورت صحیح انجام نخواهد شد.