کسانی که به زهرآگین ترین نوع ویروس آنفلوانزای مرغی یعنی H5N1 مبتلا شوند، ممکن است دچار بیماری های خطرناکی شوند، مانند سینه پهلوی ویروسی و اختلال تنفسی شدید که شایع ترین عامل مرگ بر اثر آنفلوانزای مرغی است. هر قرن سه یا چهار بار بیماری آنفلوانزا در سراسر جهان شایع می شود و جان میلیون ها نفر را می گیرد
میکروبهای گرفتار شده در بلورهای یخ میتوانند برای بیش از 100 هزار سال زیر 3 کیلومتر برف زنده بمانند. این یافته از این نظریه پشتیبانی میکند که شاید زندگی در دوردستها در جهانهای یخی سامانهی خورشیدی ما وجود داشته باشد.
باکتریهای زنده در نمونههای برداشتشده از ژرفای 4 کیلومتری جنوبگان پیدا شدهاند، گرچه برخی دانشمندان گفتهاند که آن میکروبها در پی آلودگی نوک متهها یا در آزمایشگاه به بلورهای یخ راه یافتهاند. اما در سال 2005 نیز باکتریهایی با دیرینگی 32 هزار سال به صورت خفته در آبگیر یخزدهای در آلاسکا یافت شدند.
اکنون بافورد پرایس و رابرت رُده، فیزیکدانهای دانشگاه کالیفرنیا در برکلی ایالات متحدهی آمریکا، سازوکاری پیشنهاد کردهاند که توضیح میدهد چگونه میکروبها میتوانند در چنین شرایط سختی زنده بمانند.
آنان میگویند لایهی نازکی از آب مایع خودبهخود پیرامون میکروب را فرا میگیرد. سپس، گازهای اکسیژن، هیدرژن، متان و گازهای دیگر از حبابهای هوا به درون آن انتشار مییابند و غذای کافی را برای میکروب فراهم میسازند.
بنابراین، هر میکروبی میتواند در یخ جامد زنده بماند و دمای پایینتر از 55- درجه سلسیوس و فشار 300 اتمسفر را تحمل کند. در چنین شرایطی میکروبها نمیتوانند تولید مثل کنند، اما میتوانند هر آسیب مولکولی را ترمیم کنند و تا هزاران سده زنده بمانند.
منبع:
Microbes can survive "deep freeze" for 100,000 years, NewScientist.com news service, 22:00 08 October 2007
دکتر داوود یادگاری فوق تخصص بیماری های عفونی گفت: بهترین اقدام به هنگام گزیده شدن توسط مار و عقرب، شست وشوی محل گزیده شده با آب و صابون و خودداری از فعالیت و راه رفتن فرد گزیده شده است؛ چرا که این حالت موجب گردش سریع تر سم در جریان خون او می شود.
همچنین بستن منطقه بالای گزش نیز می تواند در جلوگیری از انتشار سم مفید باشد، البته به صورتی که فقط جریان ورید بسته شود و سبب بسته شدن شریان نشود.
وی در این خصوص تاکید کرد: بهتر است پس از بستن ورید، منطقه بسته شده هر 20 دقیقه یک بار باز شود.
به گفته این متخصص بیماری های عفونی، اکثر مارهای ایران به چند دسته تقسیم می شوند که گزش مارهای مناطق کویری اغلب بر سیستم تنفسی و عصبی فرد گزیده شده اثر گذاشته و او را نیازمند تنفس دهان به دهان می کند.
همچنین مارهای مناطق کوهستانی مثل کردستان و شمیرانات اغلب سبب اختلال در روند انعقاد خون می شوند و مارهای مناطق دریای خزر نیز غالبا سمی نبوده و خطر کمتری دارند. مارهای مناطق خلیج فارس نیز مهلک ترین سم ها را دارند.
با محافظت خود در مقابل بیماری آنفلوانزا از دیگران محافظت کنیم
تعریف بیماری آنفلوانزا:
بیماری آنفلوانزا، یک بیماری حاد ویروسی دستگاه تنفسی است که معمولا خود محدود شونده است و در موارد همه گیری، عوارض و مرگ و میر بیشتری دارد.
علایم بیماری:
تب بالای 38 درجه سانتیگراد، سردرد، خستگی، بدن درد، آبریزش بینی و چشم، ناراحتی گلو و سرفه.